Moeder en kind

Osteopathie Krista Post D.O.-MROOsteopathie bij kinderen


Kinderen en baby’s nemen binnen de osteopathie een speciale plaats in. Een kind is geen kleine volwassene. Er zijn vele aspecten in de behandeling van een kind anders dan bij een volwassene omdat kinderen volop in ontwikkeling zijn. Elk kind vraagt zijn eigen unieke benadering.


De geboorte is een stressvolle gebeurtenis voor een baby. Het lichaam en vooral het hoofdje kan tijdens de geboorte aan grote krachten bloot komen te staan. Hierdoor kan een verstoring van de beweeglijkheid ontstaan van de weefsels en botstukken ter hoogte van de schedel, wervelkolom of elders in het lichaam.


Naast de geboorte kunnen bijvoorbeeld ook valpartijen en botsingen, operaties, doorgemaakte infecties, emotionele belastingen en een snelle groei een bewegingsverlies in het lichaam geven en klachten veroorzaken. Veel voorkomende klachten waarmee kinderen bij een osteopaat terecht komen zijn


 • Overmatig en ontroostbaar huilen
 • Voorkeurshouding
 • Vervorming van de schedel waarbij er geen sprake is van vergroeiïngen
 • Overstrekken
 • Buikkrampjes
 • Refluxklachten (overmatig spugen na de voeding)
 • Obstipatie
 • Oor- en bijholteontsteking
 • Hoofdpijn
 • Buikpijn
 • Slaapproblemen


Tijdens een osteopatische behandeling wordt door het kind bepaald hoe het zich laat behandelen. Uw kind mag tijdens de behandeling ontspannen liggen op de behandelbank. Wanneer dit niet lukt wordt gezocht naar andere mogelijkheden om te behandelen bijvoorbeeld zittend tijdens het spelen of bij vader of moeder op schoot. Het kan helpen om bijvoorbeeld een knuffel, speen of boekje mee te nemen om uw kind op zijn gemak te stellen. Omdat er met zachte technieken gewerkt wordt ervaren kinderen en baby's een osteopatische behandeling over het algemeen als aangenaam.


Osteopathie tijdens en na de zwangerschap


Tijdens de zwangerschap moet het lichaam zich continu aanpassen aan veranderingen. De organen in de buikholte moeten voldoende ruimte kunnen geven aan de groei van de baarmoeder en het kind. Wanneer de bewegingsvrijheid in het lichaam vermindert kunnen klachten ontstaan zoals bekkenpijn, rugklachten, pijn aan het stuitje, uitstralende pijn in de benen of problemen met de bekkenbodem.


Osteopatische behandeling tijdens de zwangerschap is niet belastend voor de baby en kan helpen om uw lichaam zoveel mogelijk in balans te brengen.


Ook na de bevalling kan een osteopatische behandeling zinvol zijn om het lichaam te helpen het evenwicht terug te vinden. Een bevalling heeft immers een grote impact op lichaam (en het bekken in het bijzonder) van de moeder.


Osteopathie Krista Post D.O.-MRO


Het Arsenaal

Kloosterstraat 15

6981 CC Doesburg

tel. 06 42902377

contact@osteopathie-kristapost.nl


AGB-code praktijk: 90(0)15704

AGB-code zorgverlener: 90037048

KvK: 09199615


Geregistreerd bij het Nederlands Register voor Osteopathie

(NRO) onder nr. 438, lid van de Nederlandse Vereniging

voor Osteopathie (NVO)


Foto: Bas Weetink Fotografie